משאיות האוכל של ישראל כבר מזמן מתפזרות ברחבי הארץ במגוון אין סופי של תחומי בישול, עיצובים ואירועים קולינריים חסרי תקדים. ואם אי פעם הסתכלתם על אחת בפסטיבל וחשבתם לרגע אולי לפתוח אחת משלכם- אז המאמר הבא לגמרי בשבילכם. 

מה זה פוד טראק? ההיסטוריה מוכיחה את עצמה

פוד טראק אומנם נשמע כמו שם חדיש וקלאסי ולפעמים גם לא מוכר, אבל מה עם משאית אוכל…מצלצל?

גזלן – עכשיו זה בטוח נשמע מוכר! – ולא, אתם לא טועים, אנחנו באמת מתכוונים לרכב שטייל ברחובות כשהייתם ילדים, שמכר ארטיקים וגלידה במכירים מופקעים ובכך קיבל את השם והכינוי “גזלן”, מכאן בדיוק נובע שמה היותר פופולרי של משאית האוכל.

מאז, הופעתן של משאיות האוכל ירדה מעט ועכשיו תפסה תאוצה מרשימה במיוחד. הן עלו וירדו ובין תקופה לתקופה החליפו את שמן, אז אם אתה באמת חושב לפתוח פוד טראק משל עצמך- אולי כדאי לחזור מעט להתחלה.

תקופת משאית האוכל

אז במקור הכל התחיל בארה”ב (בסוף המאה ה-19, אם לדייק) ושם היא קיבלה את שמה הראשון והמקורי:  “משאית אוכל”. רק שלא דומה לתמונה המוכרת של היום, באותה תקופה היא הוצעה כמשאית לארוחת צהריים או ערב, ובטוח שלא הייתה במבחר מגוון או נפוץ כמו היום.

אבל התופעה מהר מאוד התפשטה, ולקראת המאה ה-21 כבר נמנו מעל ל-4000 משאיות אוכל ברחבי ארה”ב.

תקופת הגזלן

המיוחד בתקופת הגזלן הוא- ששמה ייחודי למדינת ישראל, משאיות האוכל הופיעו בישראל בין השכונות ומכרו מתוקים, גלידות ומאכלים פשוטים במכירים מופקעים. מתוך כך הילדים שבשכונות הקנו להן את השם “גזלן”, כעקיצה על המחירים היקרים.

תקופת הפוד טראק

זה מתרחש ממש היום, מדובר בשם חדש וקליט שמסתובב כבר בכל העולם, רק שבשונה מכל שאר התקופות בהן משאיות האוכל באו והלכו, נראה כאילו משאיות האוכל של היום מתפשטות מהר יותר ויותר כאילו אומרות לכולנו שהן “כאן כדי להישאר”.

אז מה בעצם מוכרים בפוד טראק של היום?

בערך הכל, כל דבר שיעלה על דעתכם למכור מקובל, כשהכלל המנחה הוא מאכלים פשוטים ומהירים להכנה.

מומלץ ואף רצוי לבחור את אופי העסק שלכם. בין אם אתם בוחרים במסלול של מכירת מאכלים על פי ארץ המוצא (כדוגמת אוכל מקסיקני, אמריקאי או מרוקאי) או במסלול על סמך תחום מאכלים (קינוחים, שייקים או מנות ראשונות).

 

הנה לכם כמה רעיונות פופולריים בשוק של היום שאולי ישמשו עבורכם מקור להשראה:

  • איטלקי (פיצה, פסטה, פוקצו’ת)
  • אמריקאי (עוף מטוגן, דונאטס, סלופי ג’ו)
  • מקסיקני (טורטייה, טאקו, כריך מקסיקני, נאצ’וס)
  • בר אלכוהול (בירה, קוקטיילים מהירים)
  • דרום אמריקאי (צ’רוס, אמפנדס)
  • ישראלי (פלאפל, חומוס, שקשוקה)
  • אסיאתי (מוקפצים, קימצ’ה, מנות אורז, סושי, דים סאם)
  • קינוחים (אלפחורס, עוגות, וופל בלגי, שתייה חמה, גלידה)

כמה עולה פוד טראק?

המניע המרכזי של רוב האנשים ליצור פוד טראק משלהם הוא העובדה שפוד טראק עולה הרבה פחות מלפתוח חנות ובעסק כזה יש הרבה פחות סיכונים. ובכל זאת, לפתוח פוד טראק לא מסתיים ברכישת משאית האוכל עצמה אלא כולל הרבה מעבר.

נתחיל בלהוריד עבורכם כמה מהעלויות המרכזיות שתשמחו לשמוע:

שכירות? תורידו מהעלויות! לא קיימת עלות שכירות בפוד טראק (אחד היתרונות הבולטים ביותר בפוד טראק)

צריך לקחת בחשבון דבר ראשון, שאם תכננתם לאחסן את המשאית שלכם במגרש מסוים קיימת עלות מינימלית של 800 שקלים לחודש בממוצע.

דבר שני, אם רעיון הפוד טראק שלכם מתבסס על פסטיבלים, ייתכן וקיימת עלות (מזערית בדרך כלל) על שהות חד פעמית בפסטיבל/יריד.

מחויבות? אין לא תקרת גג וגם לא ארנונה ומעבר לזה- כמעט ואין לכם שום מחויבות (לא 100% כמובן…) כוונתנו היא, שאם תחליטו בוקר אחד לשנות כיוון ולמכור סוג אחר של אוכל- תעשו זאת!

אם תרצו לשנות עיצוב- אתם חופשיים לחלוטין!

הכי חשוב- הפוד טראק ניידת לגמרי! אתם יכולים לשהות חודש רצוף במקום מסוים, חודש לאחר מכן לטייל בכל הארץ ובחודש שלאחריו להתמקד בירידים ופסטיבלים.

ועכשיו הנה כמה דברים שאולי לא חישבתם בעלויות של העסק החדש שלכם:

עלויות למשאית אוכל (8 מ”ר):

עלות מרכזית- המשאית עצמה. חשוב לדעת שפוד טראק היא אומנם משאית אך היא נגררת לכל דבר- כלומר, היא ניידת באמצעות גרר. ומחיר רכישה כזאת יכול להגיע לכ-50 אלף שקלים.

בא.ג נגררים קיימת פוד טראק בסך 14,500 שקלים- שיכולה להוריד מסך העלויות לעסק שלכם בהרבה. כמובן שבשוק קיימות גם משאיות גדולות במיוחד במחירים גבוהים במיוחד, אבל הגודל תלוי באופי העסק שלכם (מספר העובדים, סוג האוכל הנמכר, פוד טראק לאירועים, לירידים או לפסטיבלים)

ציוד- כאן כבר מדובר על הפרטים הקטנים שאולי לא חישבתם (כגון המטבח, הכלים, מקררים וכו’). עלות כזאת יכולה להגיע בקלות ל-30,000 שקלים.

עיצוב- (כולל בנייה ותכנון) מגיע לסך של 80,000 שקלים. (לא להיבהל מהסכום, אמרנו שפוד טראק זה עסק משתלם אז שוב, הכל תלוי במחיר המשאית וגודלה, וכמובן שבכל הנוגע לעיצוב ובנייה זה תלוי בספקים שתעבדו איתם ואם יש לכם ידיים טובות או מכרים עם ידיים כאלה ייתכן וחסכתם לעצמכם גם את זה).

אנחנו יודעים מה עובר לכם בראש, “שעיצוב זה לא החלק הקריטי ושתגיעו אליו בהמשך”. אז חשוב להדגיש שעיצוב הפוד טראק שלכם הוא אחד הדברים החשובים גם בשבילכם וגם בשביל השיווק.

המיוחד בפוד טראק (בשונה מחנויות ברשתות מסחריות) הוא שהיא נתונה לבחירתכם המלאה. אין רשת שמגבילה אתכם ללוגו מסוים, צבעים קבועים ועיצוב דומה לחנויות אחרות, כאן זה המקום שלכם לבטא את
עצמכם בעסק החדש. החל מהתאורה הבולטת, לשילוט הענקי (שחשוב מאוד בפסטיבלים וירידים) ועד לביגוד העובדים והמוזיקה.

ולגבי שיווק- הרי זה ברור, צבעים בולטים, תאורה מושכת ולוגו קבוע יימשכו לקוחות לפוד טראק שלכם גם אם יהיו 30 משאיות בפסטיבל.

אישורים ותקנות לפתיחת פוד טראק בישראל

כמו בכל עסק רציני גם כאן יש חוקים ותקנות- במיוחד כשמדובר כביכול בעסק נייד. החוקים למשאית האוכל משתנים בין מדינה למדינה.

כך למשל בלוס אנג’לס אחד החוקים העיקריים הוא שמשאית האוכל חייבת לשנות את מיקומה בכל שעה, ובמיניאפוליס על בעלי המשאיות להתמקם במרחק מסוים מאזורים עם חנויות.

ומה בישראל?

אז מגבלות מהסוג הזה אין בישראל, אתם פשוט צריכים לבחור אזור להתמקד בו ולפנות לאישור הרשויות שיספקו עבורכם את המידע על החוקים המתאימים.

כמובן שאם מדובר באירועים מאורגנים, ירידים ופסטיבלים הם עושים עבורכם את כל העבודה ואתם מגיעים כמו אורחים לפסטיבל ומשלמים רק את השהות בו.

עם זאת קיימים אישורים שכדאי לדאוג להם כמו בכל עסק רגיל:

  • רישיון יצרן
  • ביטוח חבות מעבידים– במידה ואתה מתכנן להעסיק עובדים (שמטרתו להגן על העסק שלך מפני תביעת פיצויים בשל תאונת עבודה של העובדים).
  • ביטוח צד ג’

חיזוקים לקראת היציאה לדרך

משאיות האוכל אומנם עלו וירדו בין השנים אבל בהחלט ניתן לראות שבתקופה הזאת במיוחד הן תופסות תאוצה ונחשבות לתחום עסקים עם פוטנציאל מטורף.

למשאיות האוכל יש מספר יתרונות מובהקים, כמו למשל העובדה שהן ניידות לחלוטין ויכולת להופיע בכל ערב בפסטיבל אחר ובבוקר להישאר בנקודה קבועה או לעבור ממקום למקום, או בכך שהסיכון בהן נמוך במיוחד וההשקעה נמוכה.

ובקיצור, אם אי פעם היה לכם חלום לעסק משלכם אבל כשחישבתם את העלויות לפתוח חנות החלום פתאום נשמע בלתי מציאותי עבורכם, משאית אוכל יכולה להגשים לכם את החלום ועם 200% ניהול שלכם- החל מצוות העובדים, הרכב האוכל הנמכר והאווירה ועד לעיצוב המשאית עצמה.

וכשלב ראשון: איזה משאית אוכל תרצו?

בחברת א.ג נגררים קיימים מזנונים ניידים במגוון דגמים, הצוות שלנו ישמח לעמוד לצידכם ולייעץ בהחלטה החשובה ביותר בדרך להגשמת החלום.

צור קשר לפרטים נוספים